17035917_1635252969834988_1675467951_o

Реформаторският блок и Глас Народен призовават служебния премиер да обясни защо не се изплаща увеличението на учителските заплати

Мар. 01 2017
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Коалиция Реформаторски блок – Глас народен призовава служебния премиер Герджиков да обясни на българската общественост защо не се изплаща увеличението на учителските заплати, за което се взе решение от 43-ото Народно събрание при гласуването на Закона на държавния бюджет за 2017 година.

Призоваваме служебния премиер Герджиков да вкара в дневния ред на Министерския съвет (МС) приемане на наредбата за 10% увеличение на учителските заплати, което е влязло в сила на 1 януари 2017 г. Ако това не стане, учителите ще си получат парите чак в края на март или дори още по-късно.

Забавянето е резултат от неприетата Наредба за нормиране и заплащане на труда, която Министерство на образованието и науката (МОН) трябва да издаде, а МС да утвърди. Вместо Министър Денков да мисли реваншистки ходове единствено за усвояване на парите от Оперативната програма за образование и наука и за центровете за върхови постижения, нека се погрижи за възнагражденията на учителите в системата и да изпълни решението на Народното събрание.

Коалиция Реформаторски блок – Глас народен е за националата надпартийна политика за увеличаване заплащането на учителите. Разходите за образование трябва да скочат от 3.6% до 4.5% от БВП и програмата на Реформаторски блок – Глас народен гарантира това. Ние сме и за политически консенсус по темата, така че разходите за образование да нараснат с 1 милиард лева, което устойчиво ще гарантира достойното заплащане на учителския труд и продължаване на дълбоките реформи в сектора образование.

Вижте също: