16865093_680141862158531_1050669994240681316_n

Позиция на „Реформаторския блок – Глас народен” относно оповестената “Пет сценария за бъдещето на ЕС”

Мар. 02 2017
(0) коментара
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Членството на България в силен Европейски съюз остава основен геополитически приоритет за страната ни, затова ние от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” категорично заявяваме, че след като вчера председателят на ЕК предложи пет варианта за развитието на съюзa, Българя се намира в нова политическа ситуация.

За да може ЕС да продължи да бъде единен и да продължи да защитава интересите на всичките си страни-членки, има нужда от обща стратегия за развитието. “Пет разделителни линии” е пътят, по който крайният национализъм ще разбие Съюза.

Решението по кой път ще поеме Европа в следващите години е критично важно за България, за нейната икономика, сигурността и благоденствието на всички български граждани. България като пълноправен член на Европейския съюз трябва в максимално кратки срокове да създаде вътрешен механизъм, по който да постигне национален консенсус относно кой от петте предложени варианти за бъдещето на ЕС ще защити най-добре българския национален интерес.

Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” настоява:

  • Всички политически сили ясно да заявят позицията си кои от предложените сценарии ще защитават, за да са честни пред избирателите си в настоящата предизборна кампания. Както и да заявят какви решение предлагат, за да защитят интересите и правата на българите, които живеят във Великобритания.
  • В следващото Народно събрание да бъде сформирана специализирана комисия, която да разгледа предложените варианти, както и възможните им предимства и недостатъци за България.
  • Служебното правителство да не поема ангажименти към един или друг вариант на предложения план, тъй като то не притежава подобен мандат.

Ние, от „Реформаторски блок – Глас народен” ще инициираме среща с останалите български политически сили във формат ЕНП, на която да консолидираме позициите си по отношение на предложените сценарии и да изключим всички от тях, които поставят в риск българския национален интерес.

Категорично заявяваме, че сценариите за „Европа на две скорости” и Европа само като икономически съюз са опасни и неприемливи за страната ни. За България ключов остава въпросът с европейската солидарност и кохезионните фондове и всеки вариант, който ги изключва, не бива да бъде защитаван.

 

https://www.actualno.com/politics/rb-glas-naroden-evropa-na-dve-skorosti-e-opasna-i-nepriemliva-za-bylgarija-news_597035.html

 

 

Вижте също: